WA-verzekering verplicht?

Er bestaan een hoop misverstanden over of een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht zijn. In dit artikel lees je meer over het wel of niet verplicht afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering of een WA-verzekering aansprakelijkheid. WA-verzekeringen aansprakelijkheid vergelijken doe je gemakkelijk en snel op WAverzekering.nl. Ook kun je gemakkelijk WA-autoverzekeringen vergelijken.

Vind de goedkoopste autoverzekering bij 10+ verzekeraars, zoals

Logo van Nationale NederlandenLogo van UnivéLogo van Allianz DirectLogo van ASRLogo van De Goudse
Deze vergelijking is aangeboden door financieel adviseur Haaker & Daas B.V. - AFM 12048971

Een WA-verzekering is verplicht wanneer je je in een voertuig op de openbare weg begeeft.

Zodra je een auto koopt en deze op je naam laat zetten, stelt de wet dat je een WA-verzekering auto  moet hebben. Dit staat duidelijk omschreven in de wet. In principe kun je er dus vanuit gaan dat iedereen met een auto deze verzekering heeft. De overheid houdt dit bij in een centraal register. Zodra je een WA-verzekering afsluit wordt dit gemeld bij het RDW. Sluit je geen WA-verzekering af? Dan zal je dit op een forse boete komen te staan. Je mag namelijk alleen een onverzekerd voertuig op je naam hebben staan indien het kenteken van de auto in kwestie is geschorst. Dit betekent dat de auto niet op de openbare weg mag staan of rijden. In de praktijk betekent dit dus ook dat je auto niet voor de deur geparkeerd mag staan zonder kenteken. De auto moet dan in een afgesloten privégarage staan of in ieder geval op een plek die niet behoort tot de openbare weg.

  • Samenvattend kunnen we dus stellen dat een WA-verzekering altijd verplicht is wanneer je je in een gemotoriseerd voertuig begeeft op de openbare weg. Auto’s, maar ook scooters, brommobielen, snorfietsen, campers, etc.
  • Je moet direct een WA-verzekering afsluiten op het moment dat je een voertuig op jouw naam laat zetten. Doe je dit niet dan riskeer je een forse boete door de RDW. Je kunt dit voorkomen door het kenteken te laten schorsen maar dan mag het voertuig niet op de openbare weg staan.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Onder een aansprakelijkheidsverzekering vallen bijna alle overige schadegevallen. Ook een aansprakelijkheidsverzekering behoedt je voor schade veroorzaakt aan andermans persoon of bezit. Het betreft dan schade die niet is veroorzaakt doordat je je in een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg begeeft. Een subtiel maar significant verschil. Wanneer je je bijvoorbeeld te voet begeeft op de openbare weg en per ongeluk iemands voertuig beschadigt, ben je hiervoor in bepaalde gevallen ook aansprakelijk. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan je kind dat buiten speelt op straat en met een voetbal schade veroorzaakt aan de geparkeerde auto van de buurman. In een dergelijk geval kun je de schade verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Gebeurt zo’n ongeluk binnenshuis en sneuvelt er bijvoorbeeld een dure vaas, dan kan het zijn dat je inboedelverzekering de schade dekt.

  • De aansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen niet-opzettelijk schade aan andermans bezit of persoon. Het betreft dan schade die niet is veroorzaakt door het besturen van een gemotoriseerd voertuig. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht gesteld door de overheid.
  • De WA-verzekering auto is verplicht gesteld door de overheid voor eenieder die een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg bestuurt. Schade die is ontstaan door jouw toedoen en waarvoor de schuld bij jou ligt, valt te verhalen op je WA-verzekering.
Is een WA-verzekering verplicht?

De WA-verzekering heeft alleen een verplicht karakter als het de autoverzekering betreft. Heb je geen autoverzekering hebt afgesloten, dan draai je zelf op voor de kosten als je een ongeluk krijgt. Bovendien krijg je als je onverzekerd rondrijdt een fikse boete van de politie. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Welke WA-verzekering kennen we nog meer?

Er is ook een WA-verzekering voor personen. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij per ongeluk aanricht bij iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan het breken van een raam of het bevuilen van iemands dure tapijt. Deze verzekering is niet verplicht, wel is het verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Waar vind je de voor jou beste WA verzekering?

In de eerste plaats is het goed om alles te lezen over deze verzekering. Dat kan prima hier op waverzekering.nl. Verder kun je hier meteen ook de beste verzekeraars en verzekeringen goed met elkaar vergelijken. Zo weet je zo goed als zeker dat jij de voor jou perfecte keuze maakt en een verzekering kiest die bij je past.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo