WA-casco

WA Casco is de verzamelnaam voor twee varianten van de WA-autoverzekering. WA-Casco bestaat in de ‘beperkt casco’ versie en de ‘uitgebreid casco’ variant. Onderdeel van de WA-cascoverzekering is uiteraard je wettelijke aansprakelijkheid. Dat wil dus zeggen dat je altijd beschermd bent tegen schade aan andermans auto bij een ongeval. WA casco verzekeringen bieden daarnaast extra dekkingen. Op WAverzekering.nl gaan we daarom dieper in op veelvoorkomende opties die je bij beide cascoverzekeringen kunt afsluiten of die onderdeel uitmaken van het pakket. De meeste cascoverzekeringen komen globaal overeen maar er zit toch vaak verschil tussen de pakketten. Je kunt natuurlijk tevens direct WA-cascoverzekeringen vergelijken.

Vind de goedkoopste autoverzekering bij 10+ verzekeraars, zoals

Logo van Nationale NederlandenLogo van UnivéLogo van Allianz DirectLogo van ASRLogo van De Goudse
Deze vergelijking is aangeboden door financieel adviseur Haaker & Daas B.V. - AFM 12048971

Welk soort WA-cascoverzekeringen zijn er?

Doorgaans bestaat er de beperkt cascoverzekering (ook wel WA+ genoemd) en de volledig cascoverzekering (ook wel allriskverzekering genoemd). De beperkt cascoverzekering bestaat uit de wettelijke WA-verzekering, waarmee schade aan andermans voertuig standaard gedekt is tot minimaal 2 miljoen euro. Daarnaast is schade door storm, vandalisme en diefstal meestal ook gedekt bij de cascoverzekering. Ben je allrisk verzekerd, dan is ook schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt aan je auto gedekt. Rijd je tijdens het inparkeren per ongeluk tegen een paaltje? Dan kun je die schade met een volledig cascoverzekering claimen. Een geruststellende gedachte!

Wanneer moet je een WA-cascoverzekering afsluiten?

Als je auto tussen de 5 en 10 jaar oud is, kun je het beste een WA-cascoverzekering afsluiten. Is je auto 5 jaar of jonger? Kies dan voor een volledig cascoverzekering. Auto’s verliezen waarde gedurende hun levensduur. Het is daarom voor een nieuwe auto belangrijker dat alle schade, ook schade die je zelf hebt veroorzaakt, gedekt is. Je kunt zo gemakkelijker de schade laten herstellen waardoor de auto zijn waarden blijft behouden. Daarentegen is het bij een oude auto niet echt interessant meer om krassen en deuken te laten herstellen.

Uiteraard staat het je volledig vrij ook oudere auto’s hoger te verzekeren. Je dient je echter goed af te vragen of de hogere premie daarvoor de waarde van de auto wel waard is. Stel dat je maandelijks 100 euro kwijt bent aan verzekering voor een auto die nog geen €2000 waard is, kun je je afvragen of de verzekering nog wel in proportie staat tot de waarde van de auto. Let hier dus op bij het afsluiten van je cascoverzekering en neem het advies van je verzekeraar als leidraad.

Kost een WA-cascoverzekering meer dan een gewone WA-verzekering?

Ja, een WA-cascoverzekering kost je maandelijks iets meer dan een WA-verzekering. Er zijn immers meer soorten schade gedekt waardoor je maandelijkse premie hoger zal uitvallen. De hoogte van je premie is tevens afhankelijk van je schadehistorie. Verzekeraars hebben toegang tot een centrale databank, waarin staat hoe vaak je eerder schade hebt moeten claimen bij een andere verzekeraar. Aan de hand hiervan worden je schadevrije jaren bepaald. Heb je veel schadevrije jaren? Dan betaal je minder premie. Heb je weinig schadevrije jaren of sta je zelfs in de min? Dan betaal je meer premie, soms zelfs fors meer. Je vormt dan immers een groter risico voor de verzekeraar. Wanneer je cascoverzekeringen gaat vergelijken is het dus handig om een overzicht te hebben van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Je kunt dit bij je huidige of voormalige autoverzekeraar opvragen.

Welke WA Casco verzekeringen onderscheiden we?

In ons land onderscheiden we de WA Casco en de WA volledig Casco verzekering. Deze laatste wordt ook wel de allriskverzekering genoemd./ Heb je een WA Casco verzekering, dan ben je verzekerd bij schade aan derden, brand, een explosie, blikseminslag, diefstal, een sterretje in de voorruit, botsingen met dieren en storm of ander natuurgeweld.

Wat is het verschil tussen een WA Casco en een WA volledig Casco verzekering?

Heb je een WA volledig Casco verzekering afgesloten, dan ben je gedekt voor alles wat de reguliere WA Casco verzekering dekt maar is ook de schade aan je eigen auto verzekerd. Dat is bij een reguliere WA Casco verzekering dus niet het geval.

Wat kan waverzekering.nl voor je betekenen?

Op deze website kun je snel en gemakkelijk de verzekeraars met elkaar vergelijken. Zo sluit je altijd de voor jou meest geschikte autoverzekering af. Dat is die verzekering die en de beste voorwaarden biedt en de beste dekking geeft.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo