WA verzekering auto

Het is al even aan bod gekomen: de WA verzekering auto (of een ander gemotoriseerd voertuig zoals een scooter, snorfiets, etc.) is verplicht. Zodra je het voertuig op je naam laat zetten is het verplicht om een verzekering te hebben. Veel mensen denken dat het pas nodig is het voertuig te verzekeren zodra het thuis voor je deur staat. Maar je moet er immers ook mee naar huis rijden na aanschaf en de wetgever is duidelijk: ook dan moet je voertuig al verzekerd zijn. Via WAverzekering.nl vergelijk je snel en eenvoudig tientallen verzekeraars.

Vind de goedkoopste autoverzekering bij 10+ verzekeraars, zoals

Logo van Nationale NederlandenLogo van UnivéLogo van Allianz DirectLogo van ASRLogo van De Goudse
Deze vergelijking is aangeboden door financieel adviseur Haaker & Daas B.V. - AFM 12048971

De RDW heeft precies zicht op wie een voertuig op zijn naam laat zetten en checkt dus onmiddellijk of er ook een verzekering is afgesloten voor het voertuig. Is dat niet het geval, dan zul je daar een boete voor kunnen krijgen van minimaal €380 euro. Dat is niet mis en dus wil je de WA verzekering auto al geregeld hebben voordat je tot daadwerkelijke aanschaf overgaat. Zelfs voor het naar huis rijden van je onverzekerde voertuig en thuis direct een verzekering afsluiten kan dit je een boete opleveren van de RDW. Bovendien ben je volledig aansprakelijk voor schade indien je onderweg naar huis betrokken raakt bij een ongeval. Onverstandig dus.

WA verzekering auto: welke soorten zijn er?

Veruit de meeste verzekeraars bieden drie types WA verzekering auto aan. Dat is de WA verzekering (dit is het minimum waarmee je auto verzekerd dient te zijn), de WA+ verzekering (ook wel WA beperkt casco genoemd) en de WA allrisk verzekering. De WA-verzekering biedt alleen dekking voor schade aan anderen. De WA beperkt casco dekt schade aan anderen én schade aan je eigen voertuig in geval storm, diefstal of vandalisme.

De WA+ verzekering is het meest geschikt voor voertuigen tussen de 5 en 10 jaar oud. Deze verzekering dekt ook schade die door het weer, vandalisme of diefstal wordt veroorzaakt. Kortom, schade waar je geen schuld aan hebt en waarbij jij de enige benadeelde bent. De WA allrisk verzekering is de meest uitgebreide dekking en het meest geschikt voor auto’s jonger dan 5 jaar oud. Deze verzekering dekt bijvoorbeeld ook schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt hebt, zoals tegen een paaltje rijden bij het inparkeren, of een portier dat openslaat door de wind en tegen een object slaat waardoor er een deuk of kras ontstaat.

WA verzekering auto met uitgebreidere dekking

De twee bovenwettelijke WA verzekeringen voor je auto zijn de WA-beperkt casco en de allriskverzekering. Heb je een allriskverzekering en wil je een relatief kleine schade claimen? Let dan goed op. Soms is het dan toch beter om de schade uit eigen zak te betalen. Verzekeraars bieden namelijk een no-claim korting voor hun klanten. Dat betekent dat als je geen schade claimt in een jaar, je aantal schadevrije jaren toenemen. Met ieder jaar schadevrij rijden, verlaag je je maandelijkse premie. Het is dus verstandig om eerst met je verzekeraar en het herstelbedrijf te overleggen voordat je de schade indient. Stijgt je premie te veel, dan kun je kosten en baten naast elkaar leggen en zo een geïnformeerde keuze maken over je verzekering. Bij verzekeringen met uitgebreide dekking moet je toch vaak een bepaald deel van de schade zelf vergoeden. Dit eigen risico kun je naar wens verlagen of verhogen. Hierdoor zal je premie stijgen of dalen.

Voor welke automerken kan je de goedkope autoverzekering afsluiten?

Via onze website is het mogelijk om inzicht te krijgen bij welke verzekeraars je terecht kan voor een goedkope autoverzekering. Als je een zeer exclusieve auto hebt dan is dat soms lastig. Maar voor merken zoals Tesla, Audi, BMW, Mercedes Benz, Opel, Mazda, Renault, Toyota, Kia, Peugeot, Skoda, Ford, Nissan, Volkswagen en Hyundai is een goedkope autoverzekering vinden een eitje.

Is een WA verzekering auto verplicht in ons land?

Ja, dat is een verplichte verzekering. De WA verzekering auto is de minimale verzekering die je af kunt sluiten. Met deze verzekering ben je gedekt voor de schade die jij aanbrengt aan anderen en een ander voertuig. Zodra je een auto op jouw naam zit, sluit je ook een verzekering af.

En wat als jij je niet aan de verplichte WA verzekering auto houdt?

In het geval je onverzekerd de weg op gaat en je wordt staande gehouden, dan kun je zonder WA verzekering auto een boete verwachten van tenminste 380 euro. Bovendien controleert ook het RDW regelmatig of alle auto’s in ons land verzekerd zijn. Behalve de WA verzekering auto kun je ook kiezen voor een WA Casco of WA volledig Casco, ook wel allrisk verzekering genoemd, afsluiten.

Hoe kan waverzekering.nl je verder helpen?

Op waverzekering.nl leer en lees je alles over de verschillende autoverzekeringen die er zijn. Je kunt er bovendien de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken om zo de voor jou meest geschikte verzekering af te sluiten.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo