WA-verzekering betekenis

Er bestaan in Nederland drie types WA-verzekering. Het betreft de WA-verzekering, WA+ of WA-casco beperkt, en WA allrisk (ook wel WA-volledig casco genoemd). Maar wat is nu precies de betekenis van WA-verzekeringen? In dit artikel lees je meer informatie over de WA-verzekering, WA-casco beperkt of WA-volledig casco/WA allrisk verzekering. Let er wel op dat er nog steeds verschillen bestaan tussen de precieze dekkingsgraad per verzekeraar. Zorg dus dat je de voorwaarden goed doorleest voordat je je voertuig verzekert. Op WAverzekering.nl geven we je allerlei handige tips over hoe je het beste je WA-autoverzekering vergelijkt.

Vind de goedkoopste autoverzekering bij 10+ verzekeraars, zoals

Logo van Nationale NederlandenLogo van UnivéLogo van Allianz DirectLogo van ASRLogo van De Goudse
Deze vergelijking is aangeboden door financieel adviseur Haaker & Daas B.V. - AFM 12048971

WA-verzekering en schade aan het eigen voertuig

Een WA-verzekering dekt schade aan andermans voertuig en de bestuurder of inzittenden. Een minimale WA-verzekering dekt dan ook geen schade aan je eigen voertuig. Wanneer jij de veroorzaker bent van de schade betekent dit dus dan ook dat je voor de reparatiekosten van je eigen auto zelf opdraait.

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is altijd een verplichte verzekering indien je een auto hebt. In principe gelden voor veruit de meeste Nederlanders maar twee soorten verplichte verzekeringen. Dat zijn de zorgverzekering en, indien je een auto bezit, de WA-verzekering auto. Aangezien de zorgverzekering geen aansprakelijkheid betreft, laten we deze verplichte verzekering buiten beschouwing. Blijft over de WA-verzekering. De WA-verzekering is gebaseerd op de wet aansprakelijkheid.

Wat is een WA-autoverzekering?

Iedereen die een auto bezit (ook wel ‘een auto op zijn naam heeft staan’) is verplicht het voertuig te verzekeren door middel van een WA-verzekering auto. Men neemt nog wel eens aan dat deze verzekering alleen verplicht is wanneer je een auto bestuurt en je je dus met het voertuig op de openbare weg begeeft. Dit is niet het geval. Zodra je een auto koopt, laat je het voertuig op jouw naam bijschrijven bij een loket van het RDW (doorgaans een postkantoor). Deze instantie houdt bij welke auto met welk kenteken op wiens naam staat.

De WA-verzekering is verplicht, zelfs als je niet voornemens bent de auto te gaan besturen. Je kunt namelijk ook een auto op je naam hebben staan indien je geen rijbewijs hebt. Kortom, je hoeft geen bestuurder te zijn wil je een auto bezitten. Je bent óók verplicht een WA-verzekering af te sluiten indien het voertuig bij voorbeeld alleen geparkeerd staat op de openbare weg. Ook dan ben je wegenbelasting verschuldigd én moet je voertuig verzekerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan wat er kan gebeuren indien de handrem van je auto niet goed meer werkt en het voertuig door harde wind tegen een ander voertuig botst.

  • De WA-verzekering kun je doorgaans in drie types afsluiten: WA, WA + (of WA Casco Beperkt) en WA casco uitgebreid of allrisk. De WA-verzekering auto, de minimale verzekering, is verplicht. Aanvullende verzekering niet. Aanvullende verzekeringen dekken in sommige gevallen ook schade die jijzelf per ongeluk hebt toegebracht aan je auto. Of door natuurgeweld zoals storm. Ook inbraak, vandalisme en diefstal kun je met een hogere WA-verzekering auto verzekeren.
  • Heb je een dure of nieuwe auto? Dan kun je beter kiezen voor WA+ of WA-allrisk. In de artikelen WA-casco beperkt en WA-volledig casco leggen we in meer detail het verschil tussen die drie verzekeringen uit.
Wat betekent de afkorting WA eigenlijk precies?

Als we spreken van WA en een WA verzekering, dan staat WA voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Er zijn verschillende soorten WA-verzekering, waarvan de verzekering voor de auto het meest bekend is. Er is echter ook een aansprakelijkheidsverzekering voor personen. Je bent dan verzekerd voor de schade die jij per ongeluk aanricht bij iemand anders; bijvoorbeeld het bevuilen van het tapijt in iemands huis.

Is elke WA-verzekering verplicht?

Nee, dat is niet het geval. Niet elke WA-verzekering is verplicht. Dit geldt eigenlijk alleen voor de WA-verzekering die je afsluit voor de auto. De WA-verzekering voor de auto is ook meteen de goedkoopste verzekering voor de auto. Let wel; met deze verzekering is alleen de schade aan de tegenpartij verzekerd. Je betaalt dan zelf nog de kosten die ontstaan is aan jouw eigen auto.

Hoe vind je de voor jou beste autoverzekering?

Zoek je naar de beste en goedkoopste WA-verzekering, dan lees je je in eerste instantie goed in over deze verzekering. Voorts is het belangrijk om vervolgens de verzekeringen en verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Zo weet je namelijk zeker dat jij altijd die verzekering afsluit die aansluit bij jouw wensen.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo