Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering voor auto’s is een verplichte verzekering. Een WA-verzekering voor personen (als jij of je gezin per ongeluk schade maakt bij anderen) is niet verplicht. Deze wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd.

Vind de goedkoopste autoverzekering bij 10+ verzekeraars, zoals

Logo van Nationale NederlandenLogo van UnivéLogo van Allianz DirectLogo van ASRLogo van De Goudse
Deze vergelijking is aangeboden door financieel adviseur Haaker & Daas B.V. - AFM 12048971

In principe gelden voor veruit de meeste Nederlanders maar twee soorten verplichte verzekeringen. Dat zijn de zorgverzekering en, indien je een auto bezit, de WA-verzekering auto. Aangezien de zorgverzekering geen aansprakelijkheid betreft, laten we deze verplichte verzekering buiten beschouwing. Blijft over de WA-verzekering voor auto’s. De WA-verzekering is gebaseerd op de wet aansprakelijkheid.

Hieronder tref je een overzicht aan voor de WA verzekering voor personen:

Wat is een WA-autoverzekering?

Iedereen die een auto bezit (ook wel ‘een auto op zijn naam heeft staan’) is verplicht het voertuig te verzekeren door middel van een WA-verzekering auto. Men neemt nog wel eens aan dat deze verzekering alleen verplicht is wanneer je een auto bestuurt en je je dus met het voertuig op de openbare weg begeeft. Dit is niet het geval. Zodra je een auto koopt, laat je het voertuig op jouw naam bijschrijven bij een loket van het RDW (doorgaans een postkantoor). Deze instantie houdt bij welke auto met welk kenteken op wiens naam staat.

De WA-verzekering is verplicht, zelfs als je niet voornemens bent de auto te gaan besturen. Je kunt namelijk ook een auto op je naam hebben staan indien je geen rijbewijs hebt. Kortom, je hoeft geen bestuurder te zijn wil je een auto bezitten. Je bent óók verplicht een WA-verzekering af te sluiten indien het voertuig bij voorbeeld alleen geparkeerd staat op de openbare weg. Ook dan ben je wegenbelasting verschuldigd én moet je voertuig verzekerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan wat er kan gebeuren indien de handrem van je auto niet goed meer werkt en het voertuig door harde wind tegen een ander voertuig botst.

  • De WA-verzekering kun je doorgaans in drie types afsluiten: WA, WA + (of WA Casco Beperkt) en WA casco uitgebreid of allrisk. De WA-verzekering auto, de minimale verzekering, is verplicht. Aanvullende verzekering niet. Aanvullende verzekeringen dekken in sommige gevallen ook schade die jijzelf per ongeluk hebt toegebracht aan je auto. Of door natuurgeweld zoals storm. Ook inbraak, vandalisme en diefstal kun je met een hogere WA-verzekering auto verzekeren.
  • Heb je een dure of nieuwe auto? Dan kun je beter kiezen voor WA+ of WA-allrisk. In de artikelen WA-casco beperkt en WA-volledig casco leggen we in meer detail het verschil tussen die drie verzekeringen uit.
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo