WA-verzekering: wat is dat?

De ‘WA’ in WA-verzekering staat voor ‘wet aansprakelijkheid’. In deze wet staat omschreven dat eenieder die schade veroorzaakt aan een ander daarvoor financieel aansprakelijk is. Het gaat niet alleen om opzettelijke schade zoals vandalisme. Ook wanneer de schade niet opzettelijk veroorzaakt is, kun je nog steeds opdraaien voor de kosten van herstel, reiniging of vervanging. Op WAverzekering.nl vind je meer informatie over wat een WA-verzekering precies is en hoe je makkelijk WA-verzekeringen kunt vergelijken.

Vind de goedkoopste autoverzekering bij 10+ verzekeraars, zoals

Logo van Nationale NederlandenLogo van UnivéLogo van Allianz DirectLogo van ASRLogo van De Goudse
Deze vergelijking is aangeboden door financieel adviseur Haaker & Daas B.V. - AFM 12048971

Kort gezegd, veroorzaak je schade bij een ander? Dan kan de ander eisen dat je de schade vergoedt ongeacht wat je intenties waren. Gelukkig komen kleine, insignificante schadegevallen het meest voor maar wat doe je als je verantwoordelijk gehouden wordt voor schade die in de tienduizenden euro’s loopt? Of nog erger, zelfs tonnen of miljoenen? Het is financieel bekeken nogal een verschil als je per ongeluk iemands jas beschadigt of de vonken van jouw barbecue veroorzaken brand bij de buurman.

Schade veroorzaakt met een voertuig: de WA-verzekering auto

In de wet aansprakelijkheid is apart opgenomen dat je tevens aansprakelijk bent wanneer je met je voertuig schade veroorzaakt op de openbare weg bij een ander. Het is dan natuurlijk van belang om te bepalen bij wie in dat geval de aansprakelijkheid ligt. Wie is, volgens de verkeersregels waar het ongeval plaatsvond, de veroorzaker van de schade? Tegenwoordig is het natuurlijk erg handig dat je met je smartphone direct foto’s kunt nemen van het ongeval. Probeer daarbij dan zoveel mogelijk informatie te tonen op de foto. Wat was de situatie op de weg, welke verkeersregels golden daar, welke verkeersborden stonden er, enzovoort? Wanneer je iemand aanrijdt die van rechts komt ben jij aansprakelijk voor de schade. In de verkeerswet staat immers ook omschreven dat mensen die van rechts komen op een gelijkwaardige kruising altijd voorrang hebben. In zo’n geval ben jij dus aansprakelijk voor schade.

  • WA-verzekering is verzekering gebaseerd op de wet aansprakelijkheid. In deze wet is bepaald dat je in alle gevallen waarin jij de veroorzaker bent van schade aan andermans bezit of persoon, je aansprakelijk bent voor die schade. Kortom, je bent dus financieel verantwoordelijk voor materiële en immateriële schade waarvan jij veroorzaker bent.
  • De wet aansprakelijkheid maakt onderscheid tussen schade veroorzaakt door het besturen van een auto of ander gemotoriseerd voertuig en alle andere schadegevallen. Een WAM-autoverzekering is verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering niet.
Wat is een WA-verzekering?

Er zijn twee verschillende soorten WA-verzekeringen. De meest bekende WA-verzekering is de autoverzekering. De andere vorm is de aansprakelijkheidsverzekering voor personen. Het grote verschil is dat de autoverzekering verplicht is en die voor personen dus niet.

Wat is gedekt als je een WA-autoverzekering hebt afgesloten?

Heb jij jouw auto WA verzekerd, dan is alleen de schade aan de auto en aan de tegenpartij verzekerd. Je draait dan zelf dus nog op voor de schade aan de eigen auto. Wil jij jouw auto extra verzekeren? Sluit dan een WA+ of een Allrisk verzekering af. De Allrisk verzekering is overigens de meest uitgebreide en duurste autoverzekering.

Waar vind je de voor jou beste WA-verzekering?

Waverzekering.nl kan je helpen bij het vinden van de voor jou beste verzekering. In de eerste plaats lees je hier alles over deze verzekering Bovendien kun jij hier de verzekeringen en de verschillende verzekeraars goed met elkaar vergelijken. En door te vergelijken wordt het gemakkelijker om de voor jou beste verzekering te vinden.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo