WA-verzekering: wat is dat?

De ‘WA’ in WA-verzekering staat voor ‘wet aansprakelijkheid’. In deze wet staat omschreven dat eenieder die schade veroorzaakt aan een ander daarvoor financieel aansprakelijk is. Het gaat niet alleen om opzettelijke schade zoals vandalisme. Ook wanneer de schade niet opzettelijk veroorzaakt is, kun je nog steeds opdraaien voor de kosten van herstel, reiniging of vervanging. Op WAverzekering.nl vind je meer informatie over wat een WA-verzekering precies is en hoe je makkelijk WA-verzekeringen kunt vergelijken.

Kort gezegd, veroorzaak je schade bij een ander? Dan kan de ander eisen dat je de schade vergoedt ongeacht wat je intenties waren. Gelukkig komen kleine, insignificante schadegevallen het meest voor maar wat doe je als je verantwoordelijk gehouden wordt voor schade die in de tienduizenden euro’s loopt? Of nog erger, zelfs tonnen of miljoenen? Het is financieel bekeken nogal een verschil als je per ongeluk iemands jas beschadigt of de vonken van jouw barbecue veroorzaken brand bij de buurman.

Schade veroorzaakt met een voertuig: de WA-verzekering auto

In de wet aansprakelijkheid is apart opgenomen dat je tevens aansprakelijk bent wanneer je met je voertuig schade veroorzaakt op de openbare weg bij een ander. Het is dan natuurlijk van belang om te bepalen bij wie in dat geval de aansprakelijkheid ligt. Wie is, volgens de verkeersregels waar het ongeval plaatsvond, de veroorzaker van de schade? Tegenwoordig is het natuurlijk erg handig dat je met je smartphone direct foto’s kunt nemen van het ongeval. Probeer daarbij dan zoveel mogelijk informatie te tonen op de foto. Wat was de situatie op de weg, welke verkeersregels golden daar, welke verkeersborden stonden er, enzovoort? Wanneer je iemand aanrijdt die van rechts komt ben jij aansprakelijk voor de schade. In de verkeerswet staat immers ook omschreven dat mensen die van rechts komen op een gelijkwaardige kruising altijd voorrang hebben. In zo’n geval ben jij dus aansprakelijk voor schade.

  • WA-verzekering is verzekering gebaseerd op de wet aansprakelijkheid. In deze wet is bepaald dat je in alle gevallen waarin jij de veroorzaker bent van schade aan andermans bezit of persoon, je aansprakelijk bent voor die schade. Kortom, je bent dus financieel verantwoordelijk voor materiële en immateriële schade waarvan jij veroorzaker bent.
  • De wet aansprakelijkheid maakt onderscheid tussen schade veroorzaakt door het besturen van een auto of ander gemotoriseerd voertuig en alle andere schadegevallen. Een WAM-autoverzekering is verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering niet.
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo