Je bent WA-verzekerd wanneer je een gemotoriseerd voertuig in je bezit hebt en je hiervoor een door de overheid goedgekeurde WA-verzekering auto hebt afgesloten. Je dient jezelf er altijd van te vergewissen dat het voertuig dat je bestuurt ook daadwerkelijk verzekerd is. Op WAverzekering.nl lees je meer over wanneer je WA-verzekerd bent en kun je direct een aantal WA-verzekeringen vergelijken.
Deze vergelijking is aangeboden door financieel adviseur Haaker & Daas B.V. - AFM 12048971WA-verzekering rust dan ook op het voertuig en niet de persoon of de bestuurder. Absoluut een aandachtspunt wanneer je wel eens in de auto van een vriend, familielid of buur rijdt. Rijd je in een onverzekerd voertuig rond, dan kan je dit op een forse boete komen te staan bij controle. Bij een algemene politiecontrole zal de politie vrijwel altijd tevens controleren of het voertuig in kwestie ook verzekerd is. Is de auto niet WA-verzekerd? Dan is de boete hiervoor zo’n €500.
Ook zal de RDW je een boete opleggen voor het niet verzekeren van je auto en zal daar nog eens €380 bovenop komen. Al met al een situatie die je hoe dan ook wilt voorkomen. Het is dus ontzettend belangrijk dat je je voertuig (en daarmee jezelf) minimaal WA-verzekert. De groene kaart van je auto is het bewijs dat er een WA-verzekering rust op het voertuig. Hier staat tevens de naam van je verzekeraar op. Bewaar de groene kaart dus goed bij je autopapieren of vraag hiernaar wanneer je een auto leent of huurt.
Hoe zorg je ervoor dat je voertuig WA-verzekerd is?
Een WA-verzekering afsluiten is een fluitje van een cent. Ben je voornemens een auto aan te gaan schaffen, licht dan de verzekeraar van je keuze onmiddellijk in en licht toe wanneer je de auto gaat kopen. Het is dan erg handig indien je al over de gegevens van het voertuig, zoals het kenteken beschikt. Het is onder meer afhankelijk van het bouwjaar van de auto hoeveel premie je gaat betalen. Met het kentekennummer kun je via de site van de RDW precies checken hoe oud het voertuig is en of het verstandiger is om een ruimere dekking te nemen.
Wat gebeurt er wanneer je niet WA verzekerd bent?
Indien je betrokken raakt bij een ongeval op de weg, is het allereerst zaak dat je voldoende foto’s neemt van de schade en de situatie waarin de schade ontstaan is. Zorg er wel altijd voor dat de situatie niet nog verder escaleert door goed te letten op ander verkeer. Zorg er natuurlijk ook altijd eerst voor dat je medische hulp inschakelt wanneer dit noodzakelijk is. Pas als de situatie veilig genoeg is, kun je foto’s gaan nemen. Dit kan van groot belang zijn voor de verzekeraar. Uit fotobewijs kan immers jouw of andermans schuld blijken en op wiens verzekering de schade verhaald zal moeten worden.
Hoewel een hoop mensen anders gewend waren, is het tegenwoordig niet meer strikt noodzakelijk om de politie te bellen bij kleinere schades zoals kras- en blikschade. Bel indien mogelijk ter plaatse met jouw verzekeraar en met die van de andere bestuurder. De verzekering zal je dan instrueren over hoe je de schade kunt verhalen of hoe de ander de schade op jouw verzekering kan verhalen. Zij zullen je vragen om zoveel mogelijk informatie te doen toekomen over het ongeval. Vraag dus goed welke informatie ze precies nodig hebben.
- Bij algemene politiecontrole in binnen- en buitenland wordt meestal ook de verzekeringsstatus van het voertuig gecheckt. Inmiddels hebben een groot aantal landen in de EU toegang tot verzekeringsgegevens uit Nederland. Dan is de groene kaart niet meer nodig. Je kunt hierover meer informatie krijgen bij je verzekeraar.
- Wanneer je niet verzekerd bent riskeer je forse boetes. De RDW krijgt automatisch een melding bij het op je naam laten zetten van een voertuig. De RDW checkt dan of er ook een verzekering is afgesloten voor het voertuig én of het voertuig APK-gekeurd is. Is dat niet het het geval, dan zal je dit op een boete komen te staan.
Als het gaat om een WA verzekering voor een auto, dan is deze verzekering inderdaad verplicht. De WA verzekering voor de auto is meteen ook de goedkoopste verzekering. Als het gaat om de WA persoon verzekering, dan heeft deze verzekering geen verplicht karakter. Het is overigens wel verstandig om ook deze verzekering af te sluiten.
Behalve de WA verzekering voor de auto, kun je ook nog kiezen voor de WA+ verzekering en voor een Allrisk verzekering. Deze laatste verzekering is de duurste maar ook de meest uitgebreide verzekering voor de auto. Je kunt deze verzekering bovendien ook nog eens uitbreiden met verschillende aanvullende modules.
Ben je op zoek naar de beste WA verzekering? Maak dan gebruik van waverzekering.nl. Het is de ideale plaats om de beste verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Op basis van dat vergelijk kun je de voor jou perfecte keuze maken.