veiligheid in de auto

Zo garandeer je voor iedereen veiligheid in de auto

Wij hebben allemaal veilig leren rijden tijdens onze rijlessen, toch? Veiligheid in de auto is een belangrijk iets. Het maakt niet uit of je net je rijbewijs hebt of al jaren op de weg zit, de veiligheid van jezelf en je medepassagiers moet altijd voorop staan. Maar hoe zorg je daar nu precies voor? Hier zijn een aantal stappen die je kunt zetten om de veiligheid in de auto te garanderen.

Controleer altijd je voertuig voor de veiligheid in de auto

Voordat je überhaupt de weg op gaat, is het van belang om je auto een snelle check te geven. Controleer de banden op slijtage, kijk of alle lampen werken en zorg ervoor dat je remmen in topconditie zijn. Op het moment dat je twijfelt over de staat van je auto, aarzel dan niet om hem naar de garage te brengen. Een goed onderhouden auto draagt sterk bij aan de veiligheid in de auto.

Gordels zijn de redders in nood

Het klinkt zo simpel, maar je zal versteld staan van hoeveel mensen dit over het hoofd zien: draag altijd je gordel en zorg ervoor dat al je passagiers dat ook doen. Niet alleen is het de wet, maar het is ook één van de meest effectieve manieren om letsel bij een ongeluk te verminderen. Denk eraan, veiligheid in de auto begint met die ene ‘klik’.

Vermijd afleidingen

Wij leven tegenwoordig in een wereld vol technologie en hoewel dit geweldig is, kan het ook voor afleidingen zorgen tijdens het rijden. Even snel een berichtje sturen of je navigatie instellen terwijl je rijdt, kan fatale gevolgen hebben. Zorg ervoor dat je telefoon uit het zicht is, en als je hem moet gebruiken, stop dan veilig langs de kant van de weg.

Veiligheid in de auto voor de kleintjes

Met kinderen op pad gaan brengt extra verantwoordelijkheden met zich mee, vooral als het gaat om hun veiligheid in de auto. Het is belangrijk dat ze altijd in passende kinderstoeltjes zitten, afgestemd op hun leeftijd, gewicht en lengte. Deze stoeltjes zijn zorgvuldig ontworpen om bescherming te bieden tijdens het rijden. Het is niet alleen een wettelijke verplichting om hiervoor te zorgen, maar het belang ervan wordt nog meer benadrukt wanneer wij bedenken dat zo’n stoeltje het leven van je kleintje kan redden bij een eventueel ongeluk. Zorg dus altijd dat je goed geïnformeerd bent over het juiste stoeltje voor je kind en maak van hun veiligheid een topprioriteit.

Pas je snelheid aan

Te hard rijden is één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen. Door je aan de snelheidslimieten te houden en je snelheid aan te passen aan de omstandigheden, zorg je voor meer veiligheid in de auto. Regent het? Is het mistig? Of rijdt je in een drukke stedelijke omgeving? Pas je snelheid aan en houd voldoende afstand tot de auto voor je.

Alcohol en drugs zijn een dodelijke combinatie

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: rij nooit onder invloed van alcohol of drugs. Deze stoffen beïnvloeden je reactievermogen en oordelend vermogen, waardoor het risico op ongevallen flink toeneemt. Op het moment dat je denkt dat je te veel hebt gedronken of iets hebt genomen, vraag dan iemand anders om te rijden of neem een taxi. Zet de veiligheid van jezelf en anderen daarvoor niet op het spel!

De veiligheid in de auto begint bij jezelf

De veiligheid in de auto begint en eindigt bij de bestuurder. Wees altijd alert, vermijd afleidingen en rij defensief. Door te anticiperen op wat andere bestuurders zouden kunnen doen en altijd voorbereid te zijn, kun je veel ongelukken voorkomen. Jezelf beschermen tijdens het rijden gaat verder dan alleen alert en defensief rijden. Ondanks de beste voorzorgsmaatregelen, kunnen er nog steeds ongelukken gebeuren. Daarom is het minstens zo belangrijk om de juiste autoverzekering te hebben.

Een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) autoverzekering dekt schade die jij aan anderen veroorzaakt. Met een WA beperkt casco ben je ook verzekerd tegen bepaalde soorten schade aan je eigen auto, zoals diefstal of stormschade. Kies je voor een WA volledig casco, dan ben je zelfs gedekt voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding, ook wanneer het jouw schuld is. Terwijl je zorgt voor veiligheid in de auto, zorgt de juiste verzekering voor je financiële veiligheid.

5/5 - (1 stemmen)
Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo