hoogte premie verschilt

Verhuisplannen? Houd er rekening mee dat de hoogte van je premie per woonplaats verschilt

Heb je een fijne auto en ben je van plan om binnenkort naar een andere woning te verhuizen? Dan is het logisch dat je de adreswijziging bij je WA autoverzekeraar doorgeeft. Maar… het veranderen van je adres kan invloed hebben op je verzekeringspremie, zelfs als je binnen dezelfde wijk of straat verhuist. De hoogte van je premie verschilt namelijk per postcode. Geloof het of niet, er is meer aan de hand dan je denkt. Op deze pagina lees je er meer over!

De hoogte van je premie verschilt zelfs als je binnen je eigen wijk verhuist

Lees je dat nou goed? Ja zelfs in je eigen wijk zal de hoogte van je premie verschillen. Verzekeraars gebruiken een reeks factoren om je premie te berekenen, zoals je leeftijd, het type auto dat je rijdt en je rijgeschiedenis. Maar een vaak over het hoofd geziene factor is je postcode. En dat kan soms net zo belangrijk zijn als de andere variabelen. Zoek dit van tevoren dus uit, of houd er in ieder geval rekening mee dat de hoogte van je premie kan verschillen op het moment dat je ervoor kiest om te verhuizen.

Hoe werkt dit precies?

Er zijn een aantal factoren die direct invloed uitoefenen op de hoogte van de premie die je voor je WA verzekering betaald. Hieronder lees je er meer informatie over terug:

1. Er wordt gekeken naar de risico’s die je auto loopt

Verzekeraars houden van statistieken. Ze gebruiken gegevens om het risico in te schatten dat ze nemen als ze je auto verzekeren. Uit deze gegevens blijkt vaak dat bepaalde gebieden meer vatbaar zijn voor incidenten zoals diefstal, vandalisme of verkeersongevallen dan andere. De premie is hoger in risicovolle gebieden.

2. Hoe zit het met de verkeersdrukte in je woonplaats?

Op het moment dat je in een drukke stad woont of in een gebied met veel verkeer, is de kans op een ongeluk statistisch gezien hoger. Daarom kunnen de kosten van je verzekering stijgen als je naar zo’n gebied verhuist.

3. Welke sociaaleconomische factoren spelen er mee?

In sommige gevallen kunnen de economische omstandigheden van een gebied ook van invloed zijn op je premie. Verzekeraars kunnen concluderen dat auto’s in welvarendere gebieden vaker nieuw en duur zijn, wat kan leiden tot hogere reparatiekosten wanneer er sprake is van een ongeluk.

4. Er wordt gekeken naar de historische data van het gebied waar je gaat wonen

Verzekeraars kijken ook naar historische gegevens van claims in bepaalde postcodes. Als er in jouw gebied meer claims zijn ingediend, kan dat leiden tot een hogere premie.

De hoogte in premie verschilt: wat kun je daaraan doen?

Er zijn en aantal stappen die je zelf kunt zetten, om de hoogte van de premie voor je WA verzekering tijdens een verhuizing in de gaten te houden. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een proactieve aanpak te hanteren bij het veranderen van je woonplaats. Voordat je de beslissing neemt om te verhuizen, is het aan te raden om contact op te nemen met je huidige verzekeraar en een schatting te vragen van je nieuwe premie op basis van je toekomstige adres. Dit geeft je een helder inzicht in de financiële impact van je verhuizing. Je kunt dan beter budgetteren of zelfs overwegen om naar een andere locatie te verhuizen als de verzekering te duur wordt.

Een andere tactiek om de financiële last te verlichten, is het treffen van veiligheidsmaatregelen voor je auto. Het installeren van een geavanceerd alarmsysteem of een dashcam kan je auto aantrekkelijker maken voor verzekeraars. Het vermindert het risico op diefstal en vandalisme en kan zelfs helpen bij het aantonen van je onschuld in geval van een ongeluk. In sommige gevallen kan dit resulteren in een lagere premie. En als je het niet eens bent met een verhoogde premie na je verhuizing, ga dan het gesprek aan met je verzekeraar. Leg je situatie uit en vraag of er manieren zijn om de verhoging te matigen.

Soms kunnen verzekeraars speciale kortingen aanbieden, of je wijzen op dekkingsopties die je misschien over het hoofd hebt gezien maar die wel kosteneffectief zijn. Je hebt niets te verliezen door gewoon wat vragen vragen te stellen. Wie weet, misschien krijg je wel een gunstiger tarief.

Niet tevreden over de hoogte van je premie? Ga op vergelijkingsonderzoek uit!

Wanneer je ontdekt dat je premie zal stijgen na de verhuizing, is dat het perfecte moment om de markt te verkennen. Gebruik onze online vergelijkingstool om de prijzen en dekkingsopties van verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. Het is verrassend hoe verschillend premies kunnen zijn voor hetzelfde type dekking (WA, WA beperkt Casco of WA volledig casco), afhankelijk van de verzekeraar. Het vergelijken van je opties helpt je om de beste verzekering te kiezen die bij jouw behoeften en budget past. Soms kun je zelfs een betere dekking vinden voor een lagere of vergelijkbare prijs.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo