stormschade WA verzekering

Overleven in de storm: Hoe zit het met stormschade en je WA Verzekering?

Bizar hoe erg het in Nederland weleens kan spoken. Een zomerstorm is geen uitzondering en je kunt maar beter op je auto letten als er een grote storm op komst is. Heb jij je ooit afgevraagd hoe stormschade binnen de kaders van je WA verzekering valt? Het begrijpen van de kleine lettertjes kan een ware uitdaging zijn. In deze blog ontrafelen wij de complexiteit rondom stormschade en je WA verzekering. Bij WAverzekering.nl maken wij lastige termen begrijpelijker, zodat jij weet waar je aan toe bent als de wind ooit flink om je auto waait.

Wat is stormschade precies?

Stormschade is schade veroorzaakt door zware weersomstandigheden zoals wind, regen, hagel of sneeuw. Van omgevallen bomen op je auto tot lekkages in je huis, stormschade kan vele vormen aannemen en kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Wanneer je een waardevol bezit, zoals je auto, buiten in een storm hebt staan, krap je natuurlijk wel even achter je oren. Gaat dat wel goed? En wat moet je doen als blijkt dat de storm je auto heeft beschadigd?

Is stormschade gedekt door je WA verzekering?

Een WA, Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, dekt de kosten voor schade die je per ongeluk bij anderen veroorzaakt. Dus als een boom in je tuin omwaait en de auto van je buurman beschadigt raakt, dan zou je WA verzekering dat moeten dekken, toch? Helaas, zo eenvoudig is het niet. Stormschade valt over het algemeen niet onder de dekking van je WA verzekering. Verwarrend, nietwaar?

Het grijze gebied rondom stormschade en je WA verzekering

Het grijze gebied ontstaat wanneer er een koppeling wordt gemaakt tussen stormschade en een WA verzekering. Het cruciale punt hier is ‘aansprakelijkheid’. Als de boom in je tuin gezond was en omviel door de storm, ben je over het algemeen niet aansprakelijk. Dat wordt gezien als een daad van moeder natuur. Maar let op, als de boom al ziek of verzwakt was en je hebt nagelaten hier iets aan te doen, dan kan je mogelijk wel aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

Waarvoor ben je 100% verzekerd met een WA verzekering?

De WA verzekering is er om je te beschermen tegen de kosten van schade aan anderen waarvoor jij aansprakelijk bent. Dus als je per ongeluk de vaas van je buurman omstoot, je kind schiet een bal door het raam van de buurman, of je rijdt tegen de auto van je schoonvader aan, dan springt je WA verzekering bij. Je kunt dus nooit geld ontvangen met alleen een WA verzekering, als er stormschade aan je auto is.

Verzekeringen die stormschade dekken

Voor schade door storm aan je eigen bezittingen, zoals je huis of auto, kun je je verzekeren met een opstal-, inboedel- of autoverzekering. Controleer de voorwaarden van deze verzekeringen om te weten te komen of stormschade wordt gedekt. Niet alle verzekeringen bieden dezelfde dekking, dus het loont de moeite om goed te lezen wat er wel en niet onder de dekking valt. Een AllRisk autoverzekering biedt vaak dekking tegen alle soorten stormschade. Ben je beperkt casco verzekerd? Dan krijg je wellicht alleen iets vergoed als de storm minimaal windkracht 7 aantikte, anders dien je de schade alsnog zelf te betalen.

Stormschade en je WA verzekering, het is en blijft een complexe relatie

Het belangrijkste om te onthouden is dat je WA verzekering er is om je te beschermen tegen aansprakelijkheid voor schade aan anderen, niet voor stormschade aan je eigen bezittingen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op het stormseizoen door te controleren of je andere verzekeringen mogelijk wel stormschade dekken. Zorg dat je altijd op de hoogte bent over waar je precies voor verzekerd bent en waar je dus ook voor betaald. Als jij je verzekeringen nog niet hebt gecontroleerd, is het nu het perfecte moment om dat wel te doen. Vergeet niet om de voorwaarden van je verzekering zorgvuldig door te lezen. De kleine lettertjes zijn eigenlijk juist het belangrijkste.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo