invloed leeftijd en rijervaring

De invloed van de leeftijd en rijervaring van de bestuurder op de premies van WA autoverzekeringen

Het is een feit dat als je jong bent of pas net je rijbewijs hebt, je vaak meer betaalt voor je WA-autoverzekering dan iemand die ouder is of meer rijervaring heeft. Hoe komt dat eigenlijk? En zijn er ook andere factoren die invloed hebben op je premie? Op deze pagina lees je meer informatie over autoverzekeringen en ontdek je hoe de invloed van leeftijd en rijervaring hierop wordt weerspiegeld.

De risico’s van onervarenheid

Iedereen moet ergens beginnen. Je kunt niet in één keer fietsen, zwemmen of autorijden. Wanneer je iets nieuws leert, is de kans groter dat je fouten maakt. Verzekeraars baseren hun premies op statistieken en risico-inschattingen. Uit deze gegevens blijkt dat vooral jonge en onervaren bestuurders vaker betrokken zijn bij auto-ongevallen. Deze groep heeft een hoger risicoprofiel en dat vertaalt zich automatisch naar hogere premies. Het gaat hier dus niet om een vooroordeel, maar om een feitelijke risico-inschatting.

De ontwikkeling van vaardigheden en reflexen en de invloed op leeftijd en rijervaring

Rijervaring is meer dan alleen het aantal jaren dat jij je rijbewijs hebt. Naarmate je meer kilometers maakt, ontwikkel je bepaalde vaardigheden en reflexen. Je leert bijvoorbeeld beter in te schatten wanneer je moet remmen of hoe je moet reageren op onverwachte situaties. Deze vaardigheden ontwikkel je pas echt goed als je veel rijdt. Dus iemand die 10 jaar zijn rijbewijs heeft maar slechts sporadisch rijdt, heeft misschien minder praktijkervaring dan iemand die 5 jaar zijn rijbewijs heeft, maar dagelijks rijdt.

Leeftijd is meer dan een getal bij de invloed van leeftijd en rijervaring

Naast rijervaring speelt ook leeftijd een rol. Over het algemeen geldt: hoe jonger, hoe hoger de premie. Dit heeft niet alleen te maken met rijervaring, maar ook met bijvoorbeeld impulsiviteit dat vaker voorkomt bij jongere bestuurders. Daarnaast kunnen hormonen en groepsdruk een rol spelen bij het nemen van risico’s in het verkeer.

Andere factoren die meespelen naast de invloed op leeftijd en rijervaring

De hoogte van je autoverzekeringspremie wordt niet alleen bepaald door de invloed van je leeftijd en rijervaring. Er spelen diverse andere factoren mee die het overzichtelijker maken om op een rijtje te zetten:

Het type auto dat je rijdt

Een sportieve auto of een degelijke gezinsauto? Over het algemeen trekken sportievere auto’s een hogere premie.

De regio waar je woonachtig bent

De locatie waar je woont is ook van invloed. In een drukke stad zijn de risico’s en daarmee de premies vaak hoger dan op het platteland.

Hoe je schadehistorie eruitziet

Schadevrije jaren kunnen je veel voordeel opleveren. Hoe langer je zonder schade rijdt, des te lager je premie doorgaans wordt.

De jaarlijkse afstand die je aflegt

Hoeveel je rijdt speelt ook een rol. Bestuurders die jaarlijks veel kilometers maken, betalen vaak een hogere premie vanwege het verhoogde risico op incidenten.

Hoe kan je als jonge of onervaren bestuurder geld besparen?

Als jonge of onervaren bestuurder kan het een uitdaging zijn om een betaalbare autoverzekering te vinden. Toch zijn er een paar strategieën waarmee je geld kunt besparen. Eén van de manieren is door te kiezen voor een hoger eigen risico. Hierdoor kan je maandelijkse premie verlaagd worden. Het is op dat moment belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij eventuele schade een groter deel zelf moet betalen. Een andere manier om korting op je premie te krijgen, is door een rijvaardigheidstraining te volgen. Verschillende verzekeraars waarderen deze extra inzet en bieden in ruil een lagere premie aan.

Verder is het verstandig om niet meteen voor de eerste de beste verzekering te gaan. Door verschillende verzekeraars te vergelijken, ontdek je al snel dat niet elke verzekeraar dezelfde tarieven hanteert voor jonge of onervaren bestuurders.

Vergelijk de beste opties voor WA autoverzekeringen op WAautoverzekering.nl

Een slimme manier om te besparen op je autoverzekering is door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Een uitstekende plek om dit te doen is onze eigen website WAverzekering.nl. Bij ons kun je niet alleen verschillende WA-verzekeringen naast elkaar zetten, maar ook de uitgebreidere versies zoals WA + beperkt casco en WA + volledig casco met elkaar vergelijken. Vooral op het moment dat je wil weten welke verzekering het beste past bij je persoonlijke situatie en wensen is dit een uitkomst.

Met een WA + beperkt casco ben je bijvoorbeeld ook verzekerd tegen diefstal, brand en stormschade, terwijl een WA + volledig casco (ook wel allrisk genoemd) vrijwel alle schades dekt, ook die je zelf veroorzaakt. Door het gebruik van WAverzekering.nl krijg je een helder overzicht van de mogelijkheden en kosten, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo