auto buitenland Nederland importeren

Waar dien je op te letten als je een auto vanuit het buitenland naar Nederland wil importeren?

Het idee om een auto vanuit het buitenland naar Nederland te importeren is voor veel autoliefhebbers aantrekkelijk. Misschien ben je op zoek naar een specifiek model dat in Nederland niet verkrijgbaar is, of misschien vind je in een ander land gewoon een betere deal. Maar voordat je enthousiast de grens overgaat, zijn er een paar belangrijke zaken waarmee je rekening dient te houden. Op deze pagina duiken wij in de wereld van auto-import en geven wij je alle informatie die je nodig hebt om dit proces soepel en succesvol te laten verlopen!

Auto vanuit het buitenland naar Nederland importeren: de basis

Het eerste dat je dient te begrijpen, is dat een auto vanuit het buitenland naar Nederland importeren een proces is dat bestaat uit verschillende stappen. Deze stappen variëren afhankelijk van het land van herkomst, maar er zijn een aantal algemene regels die altijd gelden.

– Keuze van de auto: Ga niet overhaast te werk. Zorg ervoor dat je de auto grondig inspecteert voordat je deze koopt. Een buitenlandse auto kan bijvoorbeeld niet voldoen aan de Nederlandse milieunormen of veiligheidsstandaarden.
– Documentatie: Verzamel alle noodzakelijke documenten zoals het buitenlandse kentekenbewijs, de aankoopfactuur en eventuele onderhoudsboekjes.
– Transport: Besluit of je de auto zelf naar Nederland rijdt of dat je deze laat transporteren door een professioneel bedrijf.

Dit wil je van tevoren over de belastingen en kosten weten

Bij het importeren van een auto naar Nederland kunnen er verschillende belastingen en kosten om de hoek komen kijken:

BPM

De Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, oftewel BPM, is een onvermijdelijk aspect bij het invoeren van een auto naar Nederland. Maar wist je dat er verschillende methodes zijn om deze belasting te berekenen? Je hebt de historische methode, waarbij wordt uitgegaan van de BPM-tarieven van het bouwjaar van de auto. Daarnaast is er de koerslijstmethode, gebaseerd op de waarde van vergelijkbare auto’s in Nederland. En dan hebben we nog de taxatiemethode, waarbij een expert de waarde van de auto inschat. Door de grote verschillen tussen deze methodes kan de uitkomst qua wat je dient te betalen aan BPM flink schelen. Het is zeker aan te raden om te onderzoeken welke methode voor jou de meest gunstige resultaten oplevert. Met een beetje research kun je op deze manier al snel een groot geldbedrag besparen!

BTW

Wanneer de auto nieuw is (jonger dan 6 maanden of met minder dan 6.000 km op de teller), dien je ook BTW te betalen. Is de auto ouder, dan heb je deze BTW vaak al in het buitenland betaald.

Invoerrechten bij een auto vanuit het buitenland naar Nederland importeren

Afhankelijk van het land van herkomst kunnen er invoerrechten gelden.

Hoe zit het met de keuring en registratie van je ingevoerde auto?

Na het regelen van de financiële zaken, is de volgende stap de technische keuring van de auto. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) speelt hierin een belangrijke rol.

– RDW-keuring: Elke geïmporteerde auto moet een keuring ondergaan bij de RDW. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de auto voldoet aan de Nederlandse eisen.
– Kenteken: Na de RDW-keuring krijg je een Nederlands kenteken toegewezen. Met dit kenteken kan je de auto verzekeren en officieel in Nederland rijden.

Auto vanuit het buitenland naar Nederland importeren: verzekering en andere formaliteiten

Met een Nederlands kenteken op zak, ben je bijna klaar om de weg op te gaan. Maar er zijn nog een paar belangrijke zaken te regelen:

– Verzekering: Voordat je de weg op mag, moet de auto verzekerd zijn. Je kunt kiezen uit verschillende verzekeringsopties, van een basis WA-verzekering tot een beperkt casco of zelfs een allrisk verzekering.
– Wegenbelasting: Na het importeren van de auto ben je verplicht om wegenbelasting te betalen. Het bedrag hangt af van het type auto en het gewicht.

Via WAverzekering.nl betaal je nooit te veel geld voor je autoverzekering

Ben je op zoek naar de ideale autoverzekering die past bij je persoonlijke wensen en budget? Waverzekering.nl is dé plek waar je moet zijn! Wij begrijpen dat je niet te veel wil betalen voor je autoverzekering, en daarom hebben wij een gebruiksvriendelijke vergelijkingstool ontwikkeld. Via onze website kun je moeiteloos diverse autoverzekeringen met elkaar vergelijken op basis van dekking, prijs en klantbeoordelingen. Hierdoor ben je altijd verzekerd van de beste deal en betaal je nooit te veel. Laat Waverzekering.nl je gids zijn die je door de wereld van autoverzekeringen leidt en bespaar vandaag nog op je premie!

Handige tips en tricks om alles soepel te laten verlopen

Wij willen je graag op weg helpen door een aantal handige tips te delen voor als je een auto wil importeren:

1. Doe diepgaand onderzoek: Kijk niet alleen naar de aankoopprijs van de auto, maar houd ook rekening met alle bijkomende kosten.
2. Controleer de auto grondig: Voorkom onaangename verrassingen door de auto voor aankoop te laten inspecteren door een professional.
3. Maak gebruik van een betrouwbare importservice: Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren van auto’s. Zij kunnen je veel tijd en moeite besparen.

De auto vanuit het buitenland naar Nederland importeren kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis wordt het een stuk behapbaarder. Ons team wenst je alvast veel succes en rijplezier met je nieuwe, geïmporteerde bolide!

Daarom kiest Nederland voor ons
  • Vergelijk eenvoudig en snel de goedkoopste WA autoverzekering
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot €250,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten
Aanbevolen door experts
De WA verzekering auto is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie.Consumentenbond logo