Scheiden is vaak een complex proces waarbij veel komt kijken. Naast de emotionele en financiële aspecten die bij een scheiding komen kijken, zijn er ook een aantal praktische zaken die geregeld dienen te worden. Eén van deze zaken is de verdeling van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd in je autoverzekering. Op deze pagina lees je alles over het effect van scheiden op je schadevrije jaren en hoe je mogelijk kan voorkomen dat je premie omhooggaat.
De waarde van schadevrije jaren als je gaat scheiden
Voordat je erachter komt hoe scheiden en schadevrije jaren samenhangen, is het goed om te begrijpen wat schadevrije jaren precies zijn. Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade claimt bij je autoverzekeraar. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Deze jaren kunnen zorgen voor een flinke korting op je autoverzekeringspremie, ook wel de no-claimkorting genoemd.
Scheiden en schadevrije jaren: hoe werkt het?
Bij een scheiding dienen alle gezamenlijke bezittingen verdeeld te worden. Dus dat geldt ook voor de opgebouwde schadevrije jaren. De verdeling hiervan kan invloed hebben op de hoogte van de premie van je autoverzekering. Hoe de schadevrije jaren verdeeld worden, hangt af van verschillende factoren, waaronder wiens naam op de polis staat en wie er in de praktijk het meest in de auto heeft gereden.
Hoe ziet de verdeling er in de praktijk uit?
In de praktijk is het vaak zo dat de persoon die de auto na de scheiding behoudt, ook de schadevrije jaren meekrijgt. Dit kan betekenen dat, als je gaat scheiden en je partner neemt de schadevrije jaren mee, je zelf weer op nul schadevrije jaren komt te staan. Hierdoor kan je premie behoorlijk stijgen. Gelukkig is er ook ruimte voor maatwerk. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om de schadevrije jaren te verdelen in het geval van een scheiding. Hierdoor kan een eerlijkere verdeling ontstaan en voorkom je dat een van beide partners met lege handen staat.
Tips om de impact te beperken
Er zijn verschillende manieren om de financiële impact van de verdeling van schadevrije jaren na een scheiding te beperken. Hier zijn een paar tips:
Overleg met je verzekeraar over scheiden en je schadevrije jaren
Neem contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Misschien bieden ze wel een oplossing op maat aan, waardoor je minder premie voor je eigen autoverzekering gaat betalen.
Bouw zelf schadevrije jaren op
Overweeg om een autoverzekering op je eigen naam te zetten, ook als je getrouwd bent. Zo bouw je zelf schadevrije jaren op.
Kijk naar andere verzekeringsopties
Het kan geen kwaad om rond te kijken en verschillende verzekeringsopties te vergelijken. Misschien vind je wel een voordeligere optie. Hier lees je verderop in deze blog meer over!
Een nieuwe start
Hoewel het verdelen van schadevrije jaren na een scheiding een flinke impact kan hebben op je autoverzekeringspremie, is het ook een kans om met een schone lei te beginnen. Je hebt nu de mogelijkheid om een verzekering te kiezen die echt bij je past, met alle voordelen die daarbij horen.
Bereid de scheiding goed voor met inzicht in schadevrije jaren
Scheiden en schadevrije jaren zijn dus twee onderwerpen die nauw met elkaar verbonden zijn. Door goed op de hoogte te zijn van hoe schadevrije jaren werken en hoe je deze kunt verdelen bij een scheiding, kun je onaangename verrassingen voorkomen. Ga het gesprek aan met je verzekeraar, wees op de hoogte van je rechten en mogelijkheden. Zorg ervoor dat je een verzekering vindt die bij je nieuwe situatie past. Zo kun je, ook na de scheiding, met een gerust hart de weg op.
Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies over scheiden en schadevrije jaren? Neem dan contact op met een deskundige die je verder kan helpen.
Kies voor de autoverzekering die het beste bij je past
Wanneer het aankomt op het kiezen van de juiste autoverzekering, is het belangrijk om een polis te selecteren die naadloos aansluit bij je persoonlijke situatie en de specificaties van je voertuig. Begin met het overwegen van de basis WA-verzekering, die de schade die jij aan anderen toebrengt dekt. Dit is een wettelijke minimumdekking die elke autobezitter moet hebben. Voor wie iets meer bescherming wenst, is er de WA Beperkt Casco. Deze verzekering dekt naast de WA-dekking ook schade door diefstal, brand, storm en ruitbreuk.
Heb je een nieuwe of erg waardevolle auto, dan is de WA Volledig Casco, ook wel allrisk-verzekering genoemd, misschien wel de beste keuze. Deze polis dekt, naast wat WA beperkt casco biedt, ook schade aan je eigen auto. Zelfs als deze schade door eigen schuld is ontstaan. Weeg de voor- en nadelen van elk type verzekering zorgvuldig af om de beste match voor jezelf te vinden.