Kinderen die je auto gebruiken, het is zo vanzelfsprekend. Maar hoe zit het dan eigenlijk met de verzekering? Is je auto eigenlijk wel verzekerd als zoon of dochter er mee op uit gaat? In beginsel kan op deze vraag bevestigend geantwoord worden. Er zijn echter wel wat voorwaarden als zoon of dochter je auto leent.
Kinderen die je auto gebruiken, hoe zit dat met de verzekering?
Kinderen die je auto gebruiken, hoe zit dat met de verzekering?
Je auto verzeker je in principe op kenteken. Dat houdt dus in dat je behalve je kinderen ook de buurman of andere familieleden in de auto mag laten rijden. Uiteraard moet de bestuurder dan wel over een geldig rijbewijs beschikken. De auto is bovendien alleen verzekerd als uitdrukkelijk om toestemming gevraagd is aan jou als eigenaar van de wagen. Is dat niet het geval, dan is de auto niet verzekerd. Als je zoon of dochter op onregelmatige basis de auto leent, is de auto ook verzekerd. Is hij of zij in feite de hoofdbestuurder van de auto, dan dient de verzekering ook op naam van je zoon of dochter gezet te worden. Doe je dat niet, dan zou je kunnen spreken van verzekeringsfraude.
Eigen risico voor chauffeurs die jonger dan 24 jaar zijn
Eigen risico voor chauffeurs die jonger dan 24 jaar zijn
Maakt je zoon of dochter brokken met jouw auto? Dan kun je te maken krijgen met verzekeraars die een eigen risico hanteren voor chauffeurs die jonger zijn dan 24 jaar. Slim dus om dit even bij jouw eigen verzekeraar te checken. In beginsel kan het dus geen kwaad om je auto aan je zoon of dochter uit te lenen. Mits je bovengenoemde voorwaarden maar even gecheckt hebt.
En hoe zit dat dan met een leaseauto?
Een zelfde soort vraag wordt vaak gesteld als het over de leaseauto gaat. Voor deze auto’s geldt de richtlijn dat normaliter familie in eerste lijn (partner en kinderen) mits ze nog thuis wonen gebruik mogen maken van de auto. Mits dit uiteraard expliciet uitgesloten is in de autoregeling. Zaak die regeling dus eerst goed door te nemen.