Hoewel het aantal dodelijke ongelukken in het verkeer de laatste jaren daalt volgens cijfers van het CBS is er nog steeds sprake van te veel ongevallen met scooters. Een botsing zit helaas in een klein hoekje en kan je zomaar overkomen. Misschien heb je zelf niet goed gekeken of rijdt er iemand tegen je scooter aan.
De vraag is: wat moet je doen wanneer je een verkeersongeval met een scooter hebt? En hoe zit het met aansprakelijkheid en schadevergoeding in het geval van een scooterongeluk? We zochten het voor je uit in dit artikel en bespreken de regels bij een verkeersongeval met een scooter met je.
Regels ongeval met scooter in het kort
Wanneer je een ongeval of ongeluk met een scooter hebt, kan de schade flink oplopen. Vaak is een helm de enige bescherming die je op zo’n vervoersmiddel draagt. Dat valt bijvoorbeeld niet te vergelijken met de bescherming die men draagt op de motor of met de airbags in de auto die open springen wanneer je een botsing hebt. Ondanks het feit dat je dus minder beschermd bent, heb je juridisch gezien wel dezelfde bescherming als die van andere gemotoriseerde weggebruikers. Daar moet je goed rekening mee houden. Heb je een botsing gehad met je scooter of is er sprake van een ander soort ongeval op of met de scooter? Houd dan in ieder geval de onderstaande regels in de gaten:
- Scooterrijders vallen in tegenstelling tot fietsers en wandelaars niet onder de categorie ‘beschermende verkeersdeelnemers’.
- De kans is aanwezig, en in sommige gevallen zelfs groot, dat de verzekeraar van de tegenpartij bijvoorbeeld in het geval van een aanrijding met een auto heel terughoudend is.
- Is er sprake van letselschade na een ongeval met een scooter? Dan is het nodig om zo snel mogelijk actie te ondernemen om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Een schadeclaim krijg je namelijk niet zomaar; de tegenpartij moet hiervoor zijn of haar aansprakelijkheid hebben erkend.
- Het is aan te raden om een professional in te schakelen wanneer je letselschade hebt opgelopen. Op die manier kun jij je focussen op emotioneel en fysiek herstel terwijl een ander, iemand met verstand van de actuele wetten en regels, de financiële kant van het verhaal voor je regelt.
Regels voor aanrijding tussen scooter en fietser of voetganger
Omdat iemand op een scooter net zo wordt behandeld als iedere andere gemotoriseerde weggebruiker ligt de verhouding tussen een scooter en een fietser of voetganger net even anders. Dat betekent onder andere dat de bestuurder van de scooter voor 100% aansprakelijk is wanneer het een aanrijding met een fietser of voetganger betreft die jonger dan 14 jaar is. Is degene ouder dan 14 jaar dan is de bestuurder van de scooter voor 50% aansprakelijk, ongeacht de reden van het ongeval.
Dit houdt dus in dat de scooterrijder altijd verantwoordelijk is voor (een gedeelte van) de kosten van een ongeval met een fietser of voetganger. Dat is een lastige kwestie, want hierdoor is de bestuurder van de scooter aansprakelijk wanneer hij of zij stil staat en er een fietser tegen de scooter rijdt. De enige reden om als scooterbestuurder onder deze aansprakelijkheid te komen, is wanneer je aan kunt tonen dat er sprake was van onmacht. Voor de rest zijn de regels dus zo opgesteld dat je als scooterrijder altijd (deels) aansprakelijk kan worden gesteld.
Regels voor aanrijding tussen scooter en andere gemotoriseerde weggebruiker
Dat is anders wanneer er een ongeluk is tussen een scooter en een andere gemotoriseerde weggebruiker. Hierbij gelden de klassieke regels omtrent aansprakelijkheid waarbij de partij die de fout heeft begaan de opgedane schade moet vergoeden. Er moet in zo’n geval dus goed gekeken worden naar wie er schuldig is. Ben jij als scooterrijder verantwoordelijk voor het ongeluk dan moet jij de kosten van de (letsel)schade betalen. Met een goede verzekering, in ieder geval een verplichte WA-verzekering, ben je voor dergelijke kosten verzekerd. Is de tegenpartij juist schuldig dan moet diegene de kosten betalen.
Soms is het lastig om de situatie op een subjectieve manier te bekijken. Probeer in ieder geval om altijd rustig te blijven, zodat jullie er samen uit kunnen komen. Lukt dat niet dan kan het helpen om een neutrale partij of een professional te laten kijken naar de situatie. In het geval van (letsel)schade is het namelijk nodig om zo snel mogelijk stappen te ondernemen om zo een schadeclaim in te kunnen dienen. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat een rechter bepaalt dat de schuld wordt verdeeld. De automobilist kan bijvoorbeeld voor 70% en de scooter voor 30%; de kosten worden dan ook op die manier verdeeld.